петък, 10 септември 2010 г.

Като не можеш да си купиш книга, ходи на море

В Европа ли живея или на о-в. Мавриций? За жалост нито в едното, нито в другото. Защо пък о-в Мавриций ще запита някой. Ами, защото това е първото нещо, което ми изскача в ума, когато чуя за успешно развит туризъм - повече от 10% от БВП на страната идва от туризма.
Какво общо има това с България ли? Нищо, освен че от няколко години насам слушам безкрайни дитирамби за това колко прекрасно е да се развива туризма. Десетки хотели изникнаха от нищото и сульо и пульо стана хотелиер. Построиха се казина и бардаци по села и паланки и се изпраха много пари. Дотук добре - все ми тая, макар че търпимостта на малката ни нация към цялата тази гавра граничи с глупостта. Ала днес вече изскочи поредната информация, която направо ме надигна - предлагали 9% ДДС върху туризма, което пък на всичкото отгоре се оказа и повишение на досегашната ставка за груповите пътувания - 7%, но и драснично намаление на тази за индивудалните - досега 20%. Ама защо искате цели 9%, бе?! Направо да стане 2%, к'во си играете?! В същото време сложете 35% върху книгите, че българинът ще вземе да си купи някоя книга, пък и да я прочете, недай си боже!
След като си запазите данъците на хотелите безумно ниски, вземете да освободите и хазарта от данък - той и без т'ва сега е нищожен. Така България ще може да се превърне в един голям Лас Вегас (само дето в една негова постапокалиптична версия) и отрепките от цял свят ще се събират в приветливата ни родина, за да оставят парите си, ама в джобовете на едни определени хора. Всъщност, те вече от няколко години правят именно това.
Междувременно ние ще се радваме на сезонната заетост и 600 лева заплата.
Нека заедно направим поредна крачка към националния идеал - африканска бананова република!

Няма коментари:

Публикуване на коментар