вторник, 21 септември 2010 г.

Как се пише бестселър?

Офис на издателство "Random House", някъде в САЩ
- Дан, батка, като твой издател настоявам да ми разясниш плановете си за бъдеща книга. От големия ни успех със "Шифъра" нещата вървят само надолу. Казвай к'во си измислил и гледай да можеме да го продадеме за екранизация, че там са паричките!
- Ъ-ъ, да. Значи новата ми книга... ъ-ъ, действието започва да се развива през нощта в църква в Рим и...
- Пак ли църква в Рим, бе, батка! Кажи поне коя ще е тоя път.
- Откъде да знам! Църквата "Св. Макарони" или нещо от сорта, като се прибера ше вида в Гуугъл-а.
- Добре, давай нататъка!
- Значи, в църквата едър негър е паднал на колене и папски кардинал го бие с разпятие.
- Малко садо-мазо, ама ме кефи. Плюс т'ва ако Църквата заклейми книгата ше вдигнеме продажбите с едно 15%, барем. Давай нататъка.
- После действието се прехвърля във Флорида, където млад професор по История открива нещо нередно в клипа на Лейди ГаГа "Алехандро". Танцьорите са подстригани точно както се подстригват членовете на някакъв религиозен орден в Мексико...
- Яко е дотука. Тийнейджърите ше го излапат веднага. Само кажи кой ше е тоя мексикански орден.
- Откъде да знам! Ше вида в Уикипедия. Шефче, аз съм писател, не съм специалист по религия...
- Да, бе, ок. Давай нататъка!
- Но има още нещо, което намира за странно в клипа. Когато измерва колко сантиметра над пъпа са се огащили танцьорите, открива, че са точно 10см, което съответсва на номера на буквата "J" в английската азбука. "J" за Jesus.
- Супер! Направо кърти! Бахти съспенса! Давай нататъка!
- След допълнително проучване, нашият човек разбира, че водачите на оня мексикански орден се казват отец Алехандро и отец Фернандо, а отец Роберто наскоро е загинал в странен инцидент. Съвпаденията с песента са твърде много. Преследван от съмнения професорът тръгва към Мексико, като по пътя забърсва местно латино пиче и е гонен по петите от оня негър от началото на книгата. Тоя локум го тегла някъде 200-300 страници...
- Екстра, батка. Казвай развръзката!
- Накрая, след големи перипетии и много екшън, пичът достига до ония мексикански отчета. Там му се разкрива тайната, която орденът пази от хилядолетия, а Църквата се опитва да унищожи. Оказва се, че Исус всъщност е бил сингър/сонграйтър, който е пропагандирал идеите си с тотални хитове, като "Pater noster", "In Nomine Patris Et Filii Spiritus Sancti" и много други. Освен това е водел доста разюздан нощен живот из баровете на Йерусалим и е имал извънбрачно дете. И тука вече идва кулминацията. Лейди ГаГа всъщност е пряк наследник по майчина линия на това извънбрачно дете, което я прави пълноправен водач на християнската Църква по света. Затова Папата се опитва да я убие и да запази тайната непокътната.
- Леле, направо надушвам кинтите!
- Самия край още не съм го доизмислил, ама ше е отворен, та да може да напиша поне 2-3 продължения. К'во ше кажеш, шефче?
- Страшен си, батка! Вземи тука един аванс $30 000 да се почерпиш с мацката довечера. Петък е все пак - ден на майстора!
- Голем си, шефче! Мерси!
- Аре бегай и до три месеца да имам готовата чернова на бюрото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар