събота, 8 октомври 2011 г.

Сръбското и алкохолът са полезни за здравето

Понякога е необходимо да стигнеш до крайности, за да оцениш това, което имаш. Необходимо е да погледнеш всичко отвън с чистото сърце на изгнаник. Понякога трябва да отидеш на майната си, за да преоткриеш очевидното. Всеки ден виждам нещастните лица на съвременните хора. Напреднали, модерни, преуспели, градски, лъскави и оборудвани с последна дума на техниката, нещастни, празни, сериозни, вглъбени, самотни. Бачкат здраво, харчат много, смеят се малко, нямат приятели, освен в "социалните мрежи", а бутонът "харесва ми" е единственият им емоционален отдушник. Докато гледах огромните жилищни термитници на Токио, (тук трябва да призная, че погледът ми вече е претръпнал от тази гледка) си мислех, че има нещо ужасно сбъркано в живота ни. Някаква фундаментална грешка в програмния код, която накрая ще даде син екран и всичко ще спре да работи. Знам, че с времето пронизващият студ на развития капитализъм ще замрази и моето сърце. Но балканецът в мен ще си е жив. Все ще намеря някъде да изпсувам или да се напия. Но не защото е петък вечер и трябва да се разтоваря от стреса, а защото идвам от едно малко, побъркано място, където хората си чупят бутилки в главите, където разговорите лице в лице са още актуални, където да пиеш е социална норма, където, понякога, свободата все още е по-важна от парите.
Някои хора биха си помислили, че с този текст си противореча. Майната им :)

9 коментара:

  1. Полезни са особено за здравето на душата!:)

    ОтговорИзтриване
  2. хаха в даден момент наистина сръбското и алкохолът са полезни. Особено ако си някъде с приятели и искате да се позабавлявате, това е едно доста добро решение.Съгласна съм, че понякога е необходимо да стигнеш до крайности, за да оцениш това, което имаш.В даден момент всеки стига да това заключение.За жалост има много нещастни хора така е, това се дължи на факта, че не оценяват нещата, които имат в момента , а искат онова което нямат, но и нищо не правят по въпроса, за да го постигнат , а са се вкопчили в това да мрънкат и да се оплакват от своя живот.Това, което си написал, че "Знам, че с времето пронизващият студ на развития капитализъм ще замрази и моето сърце" е малко тъжно, но виждам, че не си изгубил надежда.Статията ти е много интересна, ще чакам и следваща публикация, много благодаря.

    ОтговорИзтриване
  3. Напълно съм съгласна, че понякога е необходимо да стигнеш до крайности, за да оцениш това, което имаш." Напреднали, модерни, преуспели, градски, лъскави и оборудвани с последна дума на техниката, нещастни, празни, сериозни, вглъбени, самотни. "много тъжно звучи, как хората се интересуват само то материалните неща и в един момент когато имат всичко, продължават да искат още и още, но на края се прибират в празният замък, където само можеш да срещнеш някой от персонала за обслужване.Тъжно е дори , че няма на кой и да оставиш цялото това богатство.Статията е хубава, браво.Но сръбското си е сръбско, няма спор.

    ОтговорИзтриване
  4. У нас пиенето наистина си социална норма, ние сме тези които в петък вечер разтоварват задължително, които бачкаме като луди за 5лв, но ще си останем истински. Не мога да си представя какво е имаш електронни приятели, да не излезеш на кафе, за да се видиш с някой, да споделяш живото си с една стена във фейсбук... Това "електронно" бъдеще изглежда като някакъв сън. И в момента всички бързат и са напрегнати и аз трудно намирам време да се вида с приятелите ми, но не може да се оставим живота ни да бъде воден от техниката. Не съм била в Токио, но вероятно си има причина там % на самоубийства на млади хора да е най-висок...

    ОтговорИзтриване
  5. Хареса ми това, че вярваш и знаеш, че каквото и да става никой и нищо не би могло да убие балканското в теб хахаха Статията е много приятно и ме развесели искрено.Макар и от изречението " Бачкат здраво, харчат много, смеят се малко, нямат приятели, освен в "социалните мрежи", а бутонът "харесва ми" е единственият им емоционален отдушник. " с този бутон не ми допадна много много, понеже в последно време се наблюдава едно силно .....привързване към тази страница, явно действа буквално като наркотик и търсиш по някакъв начин внимание от някой, дори и само да видиш, че нещо е харесал твое, което е глупаво като се замислим.

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми допадна и на мен също това изказване за бутонът"харесва ми", за някои това е ежедневие и ако него направят се чувства празни. Не спират да публикуват какво ли не в очакване някой нещо да коментира, хареса или сподели. Толкова сме зависими станали от конкретни сайтове, че чак се плаша. Не мога да си представя живота без компютри или без интернет. Явно всеки иска внимание и да общува с някого дори и да бъде виртуално. Все пак всеки човек има доста приятели и познати, с които е трудно всеки ден да се вижда и може би това е един вид спасение или по скоро дискретно избягване от реалността.Продължавай да споделяш пишеш много хубаво.

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за хубавият дизайн и цветови избор на блога ти. Пишеш добре и тази част..."Всеки ден виждам нещастните лица на съвременните хора. Напреднали, модерни, преуспели, градски, лъскави и оборудвани с последна дума на техниката, нещастни, празни, сериозни, вглъбени, самотни. Бачкат здраво, харчат много, смеят се малко, нямат приятели, освен в "социалните мрежи"" е хем добре написана хем ми става малко тъжно, но е факт, трябва да отидеш някъде далеч от родината си , за да я оцениш, като че ли е така. Не се замисляме какви сме късметлии, че сме тук на тази Земя и пропускаме такива шансове за които след време сигурно ще съжаляваме.

    ОтговорИзтриване
  8. Имаш доста интересен стил на писане, което на мен лично ми харесва.Не мисля че си противоречиш, по скоро гледаш от двете гледни точни , за да бъдеш напълно реален с мнението си ..." Все ще намеря някъде да изпсувам или да се напия. Но не защото е петък вечер и трябва да се разтоваря от стреса, а защото идвам от едно малко, побъркано място, където хората си чупят бутилки в главите, където разговорите лице в лице са още актуални, където да пиеш е социална норма, където, понякога, свободата все още е по-важна от парите." някои наистина само псуват и като че ли си търсят с кой да се заядат и да си излеят гнева на него.

    ОтговорИзтриване