сряда, 4 май 2011 г.

Демокрация vs Тероризъм

Осама е мъртъв! Заклан, гръмнат, взривен или бог знае какво - това не интерсува никой. Важното е, че е ликвидиран. В Ню Йорк огромна тълпа се събра и крещя "USA! USA!", като че ли току-що бяха спечелили олимпйско злато. В Пакистан хора се събраха и горяха американски знамена. Едните - убедени защитници на демокрацията и свободата (по презумпция), празнуваха убийството на един старец. Другите - назадничави екстремисти, противници на демокрацията и религиозни фанатици (по презумпция), протестираха против него. Само аз ли виждам нещо нередно в цялата тая история? Демокрацията, която американците узурпираха като някакъв бранднейм, не предвиждаше ли съд преди изпълнение на присъдата? Не искам да звучи сякаш се застъпвам за тероризма, ама, мамка му, даже и нацистите са ги съдили и чак тогава са ги ликвидирали. Не защото някой е имал нужда да изслушва тяхната истина, а защото това е единственият правилен и цивилизован начин. Защото нали това е демокрацията, която (на хартия) присъства в мокрите сънища на всеки средностатистически американец? Нали в демократичното общество даже и серийните убийци ги съдят? Или не беше така? Съгласен съм, че има хора, които не заслужават да живеят, но когато си се самопровъзгласил за защитник на някакъв морал, на някакви принципи, не смятам, че е редно да им противоречиш с действията си по такъв брутален начин. Затова предлагам САЩ да приемат титлата "глобален милиционер". Тогава всичко ще е наред и никой няма да се ядосва, когато "морските тюлени" му видят сметката, щото е заплаха за националната сигурност (на САЩ? Не! На целия шибан свят, бате!). Наздраве за Обама, смърт за Осама! Или беше обратното?

4 коментара:

  1. И аз съм в шок от естествения парадокс : "USA celebrating death" ... Хиубаво си го повдигнал...Аз не можах.

    ОтговорИзтриване
  2. Правото му да бъде съден в живо състояние е потъпкано, обаче правото му да бъде погребан в морето по ислямскиму не е. Не знам по-цинично ли ми се струва или по-съмнително. Всеки случай, възхитителна манипулация! Да успокоиш народа обявявайки смъртта му, в ултра успешната спец-акция на века и в същото време да оставиш съмнение в ислямския свят, че той е може би не точно мъртъв и така да забавиш поредния ..самолет си е хитро.... Само, че това го обожествява до краен предел и ще стане страшно.
    п.с. Ако некой фанатик е изтрепал семейството ми, ще празнувам, танцувам, пия и повръщам на пресния му гроб, демокрацията няма нищо общо с кръвта.

    ОтговорИзтриване
  3. Хах, кой проля първи кръв? Дали не бяха същите тези танцуващи, лудуващи американци? Фанатик не се става просто ей така... има си първопричина. А всичко това има много общо с демокрацията, защото именно демокрацията е дръжавната структура, която не би трябвало да признава елементарната максима "Око за око, зъб за зъб". Същото важи и за философията на християнството, коят уж е дълбоко залегнала в американската душа. Как би могло едно кръвопролитие да бъде спряно с друго кръвопролитие? И с какво се различава американската кръвожадност от тази на арабските "фанатици"? Кога хилядите невинни семейства на жертви от американски бомби ще получат своя шанс да танцуват и повръщат върху гроба на своите унищожители? Сама разбираш, че това е порочен кръг, от който очевидно някои хора извличат дивиденти. А докато милиони глупаци танцуваха от щастие по улиците, щото "Обама уби Осама", държавата им официално задлъжня с повече от 14 ТРИЛИОНА долара на целия скапан свят. Очакваме новия медиен антихрист да се появи на кота 20 трилиона...

    ОтговорИзтриване
  4. при това доста скоро най-вероятно. Не оправдавам американската демокрация, като цяло от политически решения в крайна сметка страдат хората, които нямат общо с въпросните. Смятам обаче, че обикновения човек, без значение от религията има право на някакъв тип възмездие щом, невинни негови близки са били убити. Това се отнася за всички нации, без значение чии държавници си играят повече на господ. Но така или иначе, убийството на маса невинни хора се е превърнало в роботизиран политически ход - категоричен и надали има по силно оръжие от него. така си е, верно, порочен кръг, отвсякъде.

    ОтговорИзтриване