сряда, 9 март 2011 г.

Тричане по мексикански

- Уважаеми зрители на "Мексиканската национална телевизия", сега ще включим пряко нашия репортер Пенетрацио ла Химена де Санта Мария кон Верга Мачетон де Брухо, директно от селцето Бродилово в планината Консепсион ел Хесус де Странджа, където се извършва стар езически обичай, още от времето на маите - "Тричане на човешки сърца". Пенетрацио, с теб е бай Педро "Кетцълкоатъла", който от години принася в жертва човешки сърца. Би ли го попитал как се чувства от целия шум, който се вдига около този древен обичай? Някои твърдят, че е нехуманно да се хващат хора от съседните села и да им се изтръгват все още туптящите сърца от гърдите...
- Бай Педро, какво мислиш за всичките тия "защитници на човешките права", които се опитват да забранят обичая?
- Аз от дете си спомням как дядо ми, Бог да го прости, Девичката да пази духа му, всяка година по Сирни Заговезни принасяше поне по 2-3 човека в жертва за здраве и берекет. Между другото, то за туй се казва и "сирни", щот колкото повече съсирена кръв има по олтара, толкова по-хубава ще е годината. После и баща ми го правеше, а сега и аз. Това си е стара традиция, хубав обичай. Качваме жертвата на пирамидата в селото, опъваме я на олтара - много хубав олтар, между другото, прадядо ми е донесъл парче от кръста, га бил ходил до Божи Гроб и сме го вградили вътре за здраве. Та връзваме жертвата на олтара, после с обсидианов нож му отваряме гръдния кош и му изтръгваме сърцето. Ако тупне повече от 10 пъти преди да спре, значи голям берекет ще има през годината. След туй ритаме трупа по стъпалата на пирамидата и ако се претърколи чак до долу всички в селото ще са живи и здрави. Получава се много хубав празник за всички, особено за децата. Не знам що искат да ни отнемат хубавата традиция. Ние си го правим туй откак съществува селото...
- Добре, бай Педро, благодаря ти. Тук при мен е и кметът на селото Пабло Ескобар де Пута Мадре ел Хесус "Панчо Вия"-та. Кмете, колкото и да е изненадващо, обичаят "Тричане на човешки сърца" е в разрез, както със законите на Мексико, така и с няколко международни конвенции за човешките права. Как ще коментирате?
- Ами, това тук е хилядолетен обичай. Аз съм издал заповед да се спре, но нищо не мога да направя, за да го предотвратя. Хората просто искат да си го правят.
- А органите на реда?
- Нали не намеквате, че някой трябва да бъде арестуван, само защото бил изтръгнал 2-3 човешки сърца... Освен туй, местният полицай ходи да търси хора за жертвоприношенията от съседните села, както е правел прадядо му едно време. Аз какво да направя? Да го уволня, че спазва традициите в рода си ли?
- Както виждате, уважаеми зрители, местната власт е безсилна пред вековните обичаи, част от нашата идентичност. Хората дори заплашват с бунт, ако се опитат да им отнемат празника. В крайна сметка, какво са няколко закона, пред старите традиции с неясен произход и безсмислена жестокост? За "Мексиканската национална телевизия", репортер бе Пенетрацио ла Химена де Санта Мария кон Верга Мачетон де Брухо.



- Абе, бай Педро, чакай да те питам. На тебе що ти викат "Кетцълкоатъла"?
- Зарад мойта либовна писалка 20 сантиметра.
- Ибаси змиъта!
- Ъ-ъ, Пенетрацио, още сме в ефир.
- Пинче ту мадре, пендехо!

Няма коментари:

Публикуване на коментар