четвъртък, 10 септември 2009 г.

Няма, маме, ти ше си учиш в чужбина

След края на поредната кандидат-студентска кампания чувствате ли се недооценени? Даже и във Велико Търново и Благоевград не ви приеха мечтаното Право, а само Философия или някаква поредна главоблъсканица на тема педагогика. Гадните подкупни копелета в СУ дори не искаха и да ви кажат на кой трябва да платите, а в УНСС и на 18 класиране не се получи, макар че дадохте едни 1000лв. Вие обаче сте сигурни във възможностите си и знаете, че системата, направена да угажда на връзкарите, ви е прецакала или поне така разправят мама и тате. И тогава идва лъчът светлина в тунела от неволи, който ще ви спести десетината години работа като продавач-консултант на банички или пък в MAXMARA, ако сте русоляво, едрогърдо девойче. Става въпрос за учението в чужбина. Може и да не сте изкарали изпита по английски в СУ, но това изобщо не ви пречи да влезете в реномиран английски колеж, където единственият англичанин е рижавия чистач, който псува новопристигналите на кокни, вместо поздрав. А, вие не знаете какво е кокни? Какво пък, нали ще учите в Англия... Дори може да изкарате късмет и колежът ви да е някъде в района на Оксфорд, например, за да може после спокойно да твърдите пред всички, че учите в Оксфорд или още по-добре - Йейл! То и без това никой не знае къде се намира.
Но не трябва да се ограничавате само с Острова, възможностите са на практика неизброими - Дания, Австрия, Холандия, Германия! Не само, че се доближавате до така мечтаната емиграция и дори брак с чужденец, но и го правите първокласно - като си плащате луди пари за образование с недоказан произход и неизяснен характер! На места дори не ви трябва и входен изпит, а на други пък е необходимо да изкарате TOEFL с резултат равен на този, който изкарват горилите в зоопарка в Ню Йорк. Не е като тукашните учебни заведения, които са направили сложна система от неизкарваеми изпити, за да не се допускат вътре честните, интелигиентни хора като вас. Разбира се, докато учите вие може да упражнявате любимите за всички български граждани в чужбина професии - чистач, домашен помощник, болногледач или ако сте висококвалифицирани - строителен работник. Естествено, това ще е само докато завършите. След това винаги може да се завърнете и да поживеете още 10 годинки с мама и тате, като отхвърляте предложения за работа, защото заплатата не подхожда на ценната ви диплома от чужбина, макар все още да не сте сигурни какво точно сте учили там. Естествено можете и да останете в съответната държава и да се присъедините към малкото, но много елитно общество на чистачите, домашните помощници и строителните работници с диплома за висше образование. Всичко е във ваши ръце!

2 коментара:

  1. Реално изказване на момиче ОТ СВОГЕ, ходило редица пъти в Съединените Американски Щати, пред нейна приятелка ОТ СВОГЕ във влака за СОФИЯ - 7:30 ОТ СВОГЕ : "Той е от Тексас и ми направи предложение. Но аз не мога да живея В ПРОВИНЦИЯТА, дори И В АМЕРИКА.

    Кълна се, че ако не бяха силните ръце на половинката ми - да ме удържат, о, бога ми...Сигурно щях да скоча в тунела...И без това не виждам светлина в края му.

    ОтговорИзтриване
  2. Право си е момичето. Я виж, от Своге до София се стига за 40 минути с влака... понякога. А от Далас до Вашингтон не се знае дали дори има влакове. Ние като сме българи да не би да ядем доматите с колците, я! Щом е за женене си трябва гражданин да е.

    ОтговорИзтриване