вторник, 23 март 2010 г.

Малките неща

Вчера се почувствах добре от това, че срещнах нормален човек. Човек, който е уравновесен, говори на непознатите на "вие" и използва активно повече от 100 думи. Почувствах се щастлив, въпреки морето от изроди около мен. За първи път не бях изнервен, че нямам мп3-ка в ушите и книга пред погледа си. Нормален човек сред ненормалници? По-скоро ненормален човек сред нормалници.
Някои хора казват, че щастието било в малките неща. А когато тези "малки неща" станат орекалено малки? Когато нормата е толкова занижена, че да се чувстваш щастлив, когато автобусът ти идва навреме или пък някой ти се извинява, не с половин уста или "опа", че те е настъпил, тогава радостта ти има ли смисъл?
Всичко зависи от перспективата ще каже някой мъдрец, ще седне на върха на 20-метровата Sofia Tower в 3-етажния Mall-а в Sofija и ще разпери поглед над 2-милионния балкански мегаполис.
Да, ще се съглася аз, сигурно всеки си има своите достатъчно големи "малки неща", с които да е щастлив. Явно аз съм сбъркан, че да се чувствам добре само в изолирана среда с едва няколко човека.

7 коментара:

  1. или е бил чужденец или е за малко в Бг и пак заминава за Чужденеция. Аз почти не познавам нормален българин, който да отговаря на описанието в публикацията ти...

    ОтговорИзтриване
  2. Пия Стела, след като съм се возила в БДЖ. Мисля си как искам да заровя нос на определени места и да се ухиля доволно. Чета ти публикацията и се сещам, че ми е познато. И на мен ми се е случвало това. Няма лошо да се радваш на автобус на време, щом се радваш и на човек, който едва ли е зарадвал друг потенциален пътник в градския транспорт. Всъщност, ако е зарадвал, то радостта е двойна. Наистина не знам какво говоря.

    ОтговорИзтриване
  3. Доста от "изродите" крият по нещо в себе си, Светльо. И се чудят защо светът е сбъркан... Или се опитват да го оправят.
    Поне своя собствен.. ^^

    Николета

    ОтговорИзтриване
  4. Повечето от тях са скрили това "нещо" толкова дълбоко, че и с рентген не може да се види. Както и да е, далеч съм от мисълта да обобщавам. Нека, по-скоро от куртоазия, да кажем, че думата "изрод" е хипербола, която обединява алкохолизирната, нискограмотна и силно нехигиенизирана маса от обществото, която срещаме основно в средствата за масов транспорт.

    ОтговорИзтриване
  5. Съгласна. ... За съжаление.

    Не знам защо обаче се сетих за един стих от днес "А мисля днес; света прогнил от зло
    не е, щом той е твоята родина."
    А пък си мисля, че не на един човек мога да го кажа това.
    ... За щастие. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Всъщност, 2 секунди след като публикувах горната въздишка, в ума ми изскочи следната строфа (така или иначе го обърнахме на поезия), написана от, смея да твърдя, най-великия български поет, която гласи следното :

    Ще да пия на пук врагу,
    на пук и вам, патриоти!
    Аз веч нямам мило, драго,
    а вий... вий сте идиоти!

    ОтговорИзтриване