петък, 13 ноември 2009 г.

Мистиката на Изтока

- Уважаеми зрители, понеже всяко ток шоу, трябва в един или друг момент да се занимава с Изтока, чаЕната церемония, бойните изкуства, кимоната, Хайкуто и китайските мъдрсоти и ние ще го направим в днешния ни брой. Първо ще започнем с една чаЕна церемония, която е есенцията на японската култура, светоусещане и смисълът на живота на средностатистическата японска девойка. На гости ни е Криси Прашинкова, която е експерт в областта. Тя е довела и една... японка, това е невероятно, в студиото има една японка, уважаеми зрители! Казва се мис Помото.
- Томоко.
- Да, мис Тануки, моля направете ни зелен чай с четката за бръснене, към която изпитваме голямо уважение, но намираме за леко смешна. А ние ще си поговорим с г-жа Прашинкова. Вие преподавате чаЕна церемония?
- Да, но искам първо да покажа колко голям експерт съм, като ви направя забележка, че е правилно да се казва Чадо, или пътят на чая.
- Ауу, това е толкова дълбоко и философско, прекланяме се пред Изтока и неговата мъдрост. Нали така, мис Татами? Толкова е красива в своето кимоно, аууу! Ще я помоля да стане. Miss Taketori, can you stay, please?
- *WTF?!*
Няколко секунди ръкомахане и японката най-накрая става.
- Каква красота е кимоното. Толкова изящно, нежно и все пак лъха на източна мъдрост! Има и везано коланче!
- Това е "оби" и е дълго 4,5 м.
- Страхотно, невероятно, умопомрачително! Но как японците запазват своите дълбоки традиции, като са толкова технологично развити и напреднали? Тези две неща са несъвместими и е невъзможно да имаш плазма и да си запознат с традициите на народа си!
- Ами, те са уникални и неповторими! Например, не ходят на психотерапевти, защото си имат чаЕна церемония, което е вид групова медитация. По тази причина са запазили и старата традиция да се самоубиват при по-сериозни проблеми.
- Охх, тази мистика на далечния изток! А сега едно българско Хайку от хайку поетесата Краткостишка Въздишкова.

Дълбока мисъл
порази ме вчера
ям люти чушки

- Страхотно! В тези три редчета се съдържа есенцията на битието, дълбоко философска по своята същност, но и материална в своите проявления. Благодаря ви!
- Е, времето ни свърши. Ние отиваме да пием въз горчивичък зелен чай, като се правим, че ни харесва много, а вие помнете - вселената е чудесна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар