петък, 25 юни 2010 г.

Изолация

Изолацията - мечта за всяко средностатистическо българско семейство. Стиропор отвън, гипскартон отвътре и една новичка ПВЦ дограма и зимата е песен. Изолираме се от всичко - от студа, от смрадта, от боклуците, от мрака, от среднощните подвиквания на пияници, от воя на бездомните псета и разгоненото съскане на котките, от пушека на въглищата, от автомобилните газове - втора ръка внос от ЕС, от неизвестното, от света. Все пак да живееш в собствен сос си е благинка. Е, има ги онези мигове на дискомфорт, когато се налага да напуснеш уюта на дома и да тръгнеш по сивите улици отвън. Ала и това не е проблем - едно бързо саниране на душата решава всичко. Огнеупорна каменна вата около сърцето, климатик на главата, грунд и замазка на кожата и плътни щори на очите. И вече си готов да тръгнеш сред чуждото пространство, което се води твой квартал, град и родина. За тоя ремонт дори не ти трябва кредит.

четвъртък, 3 юни 2010 г.

Образование по древноегипетски

Епохално откритие бе направено от Асоциацията на българските египтолози към Нов български университет. В гробница край Гиза, известна като „Гробница на египетското образование и наука”, бе открит дневникът на тогавашния министър на образованието и науката на Египет. Ето отбрани фрагменти от текста:

„Днеска Рамзес II ми прати съобщение по пергамент, че ме кани да стана министър на образованието. Досегашната министърка била станала кмет на Гиза. Чудя се дали да приема. Мен си ми е добре като ректор на Нов египетски университет. Вярно, че студентите са тъпички... Оня ден викам на Нефертити да ми донесе реферат за Амон-Ра – поне 7 глинени плочки, а тя на другия ден ми мъкне некъв копи-пейст от храма в Карнак и си мисли, че не съм го виждал, щото не ходя по модерните места... Ама, нали си плащат, кво да ги правиш?”

„Вече съм министър на образованието. Човек не може да откаже на Рамзес. Способен е да ти извади мозъка през носа... буквално. Все пак не е чак толкова зле да съм министър – ще прокарам няколко лобистки промени в закона, ще изкарам някоя друга каруца жито отгоре. Какво пък?”

„Първо ще се заема да оправя висшето образование. От днеска орязваме парите на държавните ВУЗ-ове. И без тва министъра на финансите ми мрънка постоянно, че било криза и не й се виждал краят, макар че във вестниците дърдори друго. Криза, криза... Колко още па да продължи тая криза?”

„Реших да премахна ВАК, понеже в Нов египетски ни трябват професори, а тия гадове само ни прецакват. Колко много млади и перспективни наши студенти се отказаха да преследват кариера в науката и се пренасочиха към чалготеките и семейния бизнес само заради тия и техните изисквания! За да си професор трябвало да пишеш научни трудове, дрън-дрън... Сега ще видиме дали трябва!
Смятам и Египетската академия на науките да закрия. Писна ми вече от разни палеолитни старчета. Ало, вече сме в робовладелския строй! Стига с тия остарели методи! От сега нататък само в Нов египетски университет ще се развива наука!”

„Уф, голям скандал стана с матурите. Аз много-много не се интересувам от средното образование, но вътрешният министър взе, че реши да си прави ПиАр на мой гръб. Били изтекли темите за матурата по египетски език. Ми то ако не излезне предварително информацията 50% от зрелостниците няма да могат да завършат, бе! После няма и студенти да има. Ама иди му обяснявай! Нищо, аз ще обвиня балъците, дето работят в правенето на глинени плочки за слепи. От догодина слепите няма да завършват. И без тва не идват да учат в Нов египетски.”

Текстът продължава, като подробно проследява годините, през които този неназован схолар е бил министър на образованието и науката, и завършва със следните думи:

„Най-сетне египетското образование умря. И тъй като вече не остана и един грамотен египтянин, който да знае как да построи пирамида, а евреите си тръгнаха, ще положим изсъхналата мумия в същата гробница, в която преди няколко години погребахме египетската наука.
Сега най-накрая настъпи нашето време. Неук народ и дипломи за продан. Какво повече можем да искаме?”